Jälkitapaaminen on synnytyksen jälkeen tapahtuva doulan ja perheen kohtaaminen, jossa käydään läpi synnytystä ja sen herättämiä tunteita. Jälkitapaamisen ajankohdaksi ehdotan yleensä noin paria tai muutamaa viikkoa synnytyksestä, mutta ajankohta voidaan sopia hyvinkin joustavasti. Tapaaminen tapahtuu perheen kotona ja siihen kannattaa varata aikaa noin pari tuntia.

Tapaamisen tarkoituksena on siis käydä vielä synnytyskokemusta keskustellen läpi. Synnytyksen aikana kirjaan välillä muistivihkooni tapahtumia ylös, jotta voimme jälkitapaamisella tarkastella mitä tapahtui milloinkin. On kiva jälkikäteen vähän tarkastella esimerkiksi kauanko ammeessa oltiinkaan tai milloin siirryttiin saliin. Saatamme tässä kohtaa myös katsella synnytyksen aikana ottamiani kuvia ja käydä fiiliksiä läpi niiden avulla.

Jälkitapaamisella jutellaan myös yleisesti siitä, miten vauva-arki on lähtenyt sujumaan ja minkälaisia tunteita se herättää. Tähän liittyen varaan aina aikaa myös kattavaan imetysohjaukseen. Katson vauvan imuotteen ja imetysasentoja ja autan mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Jälkitapaaminen on ikään kuin doulasuhteen sulkutapahtuma. Saadaan yhteinen synnytysmatka päätökseen. Se on liikuttava tilanne. Yksi doulattavistani hiljattain sanoikin ihanasti jälkitapaamisella, että tämä oli meidän doulasuhteen päätös, mutta suhteemme jatkuu ystävyyssuhteena. Näin siinä todellakin saattaa käydä, että doulasuhteesta muodostuukin ystävyyssuhde ja yhteistyö jatkuu vielä pitkään synnytyksen jälkeen.