Mitä kirjoja suosittelen synnytykseen valmistautumiseen? Toki voisin suositella vaikka miten monta kirjaa, mutta nämä on sellaisia kirjoja, joista on hyvä lähteä liikkeelle ja suosittelisin ihan jokaista odottajaa lukemaan nämä (tai edes yhden näistä).

Hyvä syntymä, Minna Haataja (2011)

Tämä kirja tulee varmasti aina pysymään suosittelulistallani. Todella hyvä perusteos siitä, miten synnytykseen voi valmistautua.

Kirja kertoo synnytyksen vaiheista, lapsivuodeajasta, tukihenkilön roolista ja paljon muusta. Aktiivinen synnyttäminen on kirjassa teemana vahvasti läsnä. Kirja on myös todella tiivis ja helppolukuinen paketti.

Peloton synnytys, Susanna Heli (2020)

Tämä kirja on yksi minun uusista lemppareistani ja tämä kannattaa ehdottomasti lukea, vaikka ei sinänsä olisi mitään pelokkaita ajatuksia synnytystä kohtaan. Vaikka kirjan kuvaus kertoo, että "kirja auttaa käsittelemään synnytyspelkoa", niin siinä on aivan erinomaisia neuvoja synnyttäjille ylipäätään.

Kirjassa esitellään neljä toimintatapaa, joita kannattaa synnytyksessä hyödyntää: oikeanlainen hengitys, rentoutuminen, äänen käyttö ja ajatuksen voima. Kirjassa on paljon todella käytännönläheisiä harjoituksia ja se sisältää oman kappaleen myös kumppanille/tukihenkilölle.

Raskaus, synnytys, äitiys - Äidiksi omaa kehoa kuunnellen, Malla Rautaparta (2010)

Tämä kirja luo synnyttäjään uskoa pysyä oman raskautensa asiantuntijana. Kirja antaa hyviä neuvoja raskauden alkuhetkistä aina synnytyksen jälkeisiin hetkiin saakka. Kirjan avulla herkistyy kuuntelemaan oman kropan viestejä.

Kirja tarjoaa myös paljon erilaisia harjoituksia, joiden avulla voi helpottaa raskausajan vaivoja, löytää hyviä synnytysasentoja ja palautua synnytyksestä. Kirja tarjoaa kuvien kera vinkkejä hyvistä asennoista ja hengitystekniikoista.

Äitivuosi: viisautta, vinkkejä, vertaistukea, Nieminen Hanna-Mari ja Vallioja-Hertell Sara (2021)

Tämä kirja ei suoranaisesti ole synnytykseen valmentava kirja vaan sen jälkeiseen aikaan. Mutta vahvasti suosittelen lukemaan sen ajatellen post partum- aikaa. Kirjasta saa hyviä konkreettisia neuvoja palautumiseen, jaksamiseen ja uudesta arjesta selviytymiseen.

The birth partner, Penny Simkin (2018)
Jos haluat perehtyä todella syvällisesti tukihenkilön rooliin synnytyksessä, suosittelen tätä englanninkielistä kirjaa. Kirjassa on äärimmäisen paljon hyvää tietoa synnytykseen valmistautumisesta ja siitä, miten tukihenkilö voi tukea synnyttäjää parhaalla mahdollisella tavalla.


Mikäli kirjojen lukeminen ei ole sinun juttusi, voin lämpimästi suositella doula/synnytysvalmentaja Marjaana Siivolan äänitettä "Synnytyksen lyhyt oppimäärä - Mitä jokaisen vanhemman tulisi tietää synnytyksestä" (2019). Tämä reilun tunnin mittainen äänite löytyy esim. BookBeat-sovelluksesta.