Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita minulta on tiedusteltu doulan ottamiseen liittyen. Yleensä ihmettelyn aiheena on, eikö puolison tuki riitä, eikö kätilö ole riittävä ja miksi kukaan haluaisi synnytykseen mukaan vieraan henkilön. Tässä minun ajatuksia noihin kysymyksiin:

Miksi doula halutaan synnytykseen, jos mukaan tulee myös puoliso? Eikö synnyttäjän oma puoliso ole tarpeeksi hyvä tukija?

Mutta miksi ihmeessä doula halutaan mukaan puolison lisäksi? Syitä on varmasti niin monia kuin on odottajiakin, mutta tärkeää olisi ymmärtää, että doula ei ole tulossa korvaamaan puolisoa. Doula on tulossa tukemaan sekä synnyttäjää että puolisoa. Doula on paikalla, jotta puoliso voisi tukea synnyttäjää mahdollisimman hyvin.

Doula ei siis missään nimessä ole korvaamassa puolisoa vaan tukemassa koko perhettä. Synnytyksessä koko tiimi puhaltaa yhteen hiileen, jotta synnyttäjällä olisi mahdollisimman hyvä olla. Doulalla on kokemusta synnytyksen kulusta ja hän voi näin ollen ohjata puolisoa tukemaan synnyttäjää parhaalla mahdollisella tavalla.

Jo ennen synnytystä tapahtuvilla tapaamisilla doula jakaa tietoa myös puolisolle. Doulan kanssa voidaan käydä läpi, millä synnyttäjän oloa voi helpottaa synnytyksen aikana. Doula voi näyttää esimerkiksi näyttää miten puoliso voi tukea synnyttäjän asentoja, miten akupisteitä painetaan tai miten TENS-laite toimii. Doulalle saa jakaa huolensa ja jännityksen aiheensa niin synnyttäjä kuin puolisokin.

Synnytyksessä yleensä puolisoakin helpottaa ajatus, että doula on mukana synnytyksen alusta loppuun saakka. Synnyttäjä ei jää yksin silloinkaan, kun puoliso käy vessassa tai syömässä. Pitkässäkin synnytyksessä puolison jaksaminen on turvattu, sillä doula voi antaa hänelle mahdollisuuden levätä välillä.

Doula tuntee perheen toiveet ja on osaltaan varmistamassa, että toiveet välittyvät myös sairaalan henkilökunnalle. Doulan läsnäolo rauhoittaa puolisonkin mieltä ja tämä puolestaan auttaa myös synnyttäjää olemaan rauhallinen ja täten edistää synnytystä. Tutkimusten mukaan doula lisää pariskunnan läheisyyttä synnytyksessä, kun puolisokin pystyy olemaan rennompi.

Joskus doulan apu voi konkreettisesti olla se, että hän on paikalla. Että synnyttäjä ja puoliso tietävät, että doula on apuna mikäli häntä tarvitaan. Se tuo turvallisuuden tunnetta, joka on erittäin tärkeää synnytyksen etenemisen  kannalta.

Toki doulan läsnäolo tuo myös monia käytännön etuja. Doula voi synnytyksen aikana ottaa kuvia, niin että puolisokin näkyy kuvassa. Sairaalaan lähtiessä doula voi auttaa käytännön asioissa kotona, esimerkiksi auttaa siinä että isommat sisarukset saadaan hoitajan luo.

Kaikkea tätä ja paljon muuta doula voi tuoda perheelle

Miksi kukaan ottaisi vieraan ihmisen mukaan synnytykseen?


Tätä kysymystä kuulee aina silloin tällöin. Tämä on sinänsä ehkä vähän nurinkurinen juttu, että doula ei nimenomaan ole synnyttäjälle vieras. Poislukien pikadoulaukset (jossa doula tulee todellakin vasta juuri synnytykseen) vauvaa odottava perhe tapaa doulan ennen synnytystä ja tutustuu häneen huolella. Doulaan ollaan monesti yhteydessä koko raskauden ajan, jaetaan yhdessä iloja ja suruja ja ollaan juuri niin tiiviissä yhteydessä kuin perhe haluaa.

Mikäli synnytät sairaalassa et voi toki välttyä "ottamasta mukaan outoja ihmisiä synnytykseen". Kätilöt ja muu sairalaan henkilökunta ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä sinulle tuntemattomia. Mutta doula on sinulle tuttu. Ja doula kulkee sinun rinnallasi juuri sinun haluamalla tavalla ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja sen jälkeen. Luot doulaan juuri niin läheisen suhteen kuin itse haluat, mutta sen voin vakuuttaa, että doula ei ole sinulle outo ja tuntematon ihminen kun lähdette synnyttämään.

Mihin doulaa tarvitaan kun synnytyksessä on kuitenkin kätilö?

Doula ei tule mukaan synnytykseen ottaakseen kätilön paikkaa. Doulalla ja kätilöllä on ihan omat tehtävänsä ja heidän työnsä täydentävät toisiaan ja kumpikin hyötyy toisistaan. Itselläni on varsin positiivisia kokemuksia siitä, miten hienosti kätilön, doulan, synnyttäjän ja mahdollisen kumppanin yhteistyö voi sujua. Kun tiimityö pelaa jokainen löytää paikkansa ja tukee toinen toistaan.

Kätilö tuntee sairaalan käytännöt ja osaa paljon hyödyllisiä kädentaitoja synnytykseen liittyen. Kätilöllä on monta keinoa tukea synnyttäjää, mukaan lukien lääkkeelliset keinot. Kätilö ei kuitenkaan yleensä työnsä luonteen vuoksi pysty tarjoamaan jatkuvaa läsnäoloa. Tämän vuoksi usein kätilöllekin on helpottavaa kun hän tietää, että synnytysaliin jää synnyttäjän tueksi myös doula.

Doulalla on käytössään lääkkeettömän kivunlievityksen niksejä ja doula keskittyy myös antamaan henkistä tukea läpi koko synnytyksen. Doula on tuttu ja turvallinen tuki, joka pysyy rinnalla alusta loppuun asti. Siihen ei vaikuta kätilöiden vuorojen vaihdot.

Koska olen myös opettaja, voisin verrata kätilön ja doulan yhteistyötä opettajan ja koulunkäynninohjaajan työhön. Eihän koulunkäynninohjaaja tule luokkaan "viemään opettajan paikkaa", vaan mahdollistamaan oppilaille mahdollisimman otolliset olot oppimiseen tukemalla oppilaita heille parhaalla tavalla. Opettajalla ja koulunkäynninohjaajalla on eri tehtävät, mutta sama tavoite ja he työskentelevät yhteistyössä taatakseen kaikille oppilailla mahdollisuuden oppia. Sama pätee synnytystiimiin. Kun pelataan sujuvasti yhteen hiileen, kaikille löytyy paikkansa ja synnyttäjä saa parhaan mahdollisen tuen.