Olisipa ihanaa, jos tähän olisi yksiselitteinen vastaus. Vaan niin se vain on, että synnytys on ja tulee olemaan suuri mysteeri. Ei voida täysin varmaksi sanoa kenenkään kohdalla, milloin synnytys käynnistyy. Ei vaikka olisit menossa synnytyksen käynnistykseen.

Nyky-yhteiskunnassa tuntuu olevan halu mitata asioita tarkasti. Kohdunsuun avautumista ja kohdunkaulan kypsymistä seurataan. Saatetaan antaa niiden perustella jonkinlaista arvioita siitä, syntyykö lapsi ennenaikaisesti vai mahtaako raskaus mennä yliajalle.

Mutta ennen kaikkea olisi tärkeää luoda odottajaan luottamusta siihen, että vauva syntyy, kun hän on siihen valmis. Että kehosi on niin viisas, että osaa käynnistää synnytyksen juuri oikeaan aikaan.

Totta kai näillä mittauksilla on hyvätkin puolensa. Voidaan esim. huomata ennenaikaiset kypsymisen merkit ja vuodelevolla välttää vauvan ennenaikainen syntyminen. Tai voidaan huomata mahdolliset istukan toimintahäiriöt raskauden loppupuolella. Näissä tapauksissa on toki hyödyllistä tehdä arvioita siitä, mikä on vauvalle ja odottajalle turvallista.

Mutta samaan aikaan niin sanotut ”turhat” arviot voivat luoda kohtuuttomat paineet ja odotukset odottajalle. Sellaiset viattomiltakin kuulostavat heitot siitä, milloin vauva todennäköisesti syntyy.

Minullekin on sanottu varmuudella, että vauvamme ei millään ole enää kohdussa laskettuna päivänä. Vaan niin hän vain oli ja vieläpä ylikin. Ja voi sitä pettymystä, kun laskettuna päivänä vauva ei vielä syntynytkään. Minullehan oltiin sanottu, että ei tämä kyllä sinne asti mahassa ole. Vaikka kehonihan toimi silloinkin juuri niin kuin sen piti. Käynnisti synnytyksen juuri oikeaan aikaan. Mutta kun se oli juuri päinvastoin, kun minulle oli kerrottu.

Eli jos vain on mahdollista, voitaisiin välttää niin sanottujen turhien arvailujen tekemistä siitä, milloin lapsi mahtaa syntyä. Pikemminkin voitaisiin luoda odottajiin uskoa siinä, että vauva syntyy juuri oikeaan aikaan, sitten kun aika on odottajalle ja vauvalle kypsä. Synnytyksen käynnistyminen on ja saa ollakin mysteeri. Ihmeellinen mysteeri jonka meidän valtavan hienosti toimiva keho käynnistää