Synnytykseen valmistautumisessa on tärkeä vahvistaa luottamusta oman kehon kykyyn synnyttää. Luottamus tuo rentoutta ja rentous puolestaan helpottaa vauvan etenemistä synnytyskanavassa ja näin ollen edistää synnytystä.

Miten luottamusta voi vahvistaa?

Luottamusta tuo se, että perehtyy etukäteen synnytyksen kulkuun ja keinoihin, joilla synnytyksen eri vaiheissa voi rentouttaa oloaan ja tehdä olonsa turvalliseksi. Kannattaa lukea kirjallisuutta, joka vahvistaa luottoa omaan kehoosi. Hyviä kirjoja alkuun pääsemiseen ovat esim. Hyvä syntymä (2011) ja Peloton synnytys (2020). Netistä löytää myös paljon hyvää materiaalia valmistautumiseen, esimerkiksi Aktiivisen synnytys ry:n sivuilta.

Synnytykseen voi myös valmistautua osallistumalla synnytysvalmennuskurssille tai palkkaamalla doulan, jonka kanssa voi käydä läpi synnytykseen liittyviä kysymyksiä. Doulilla on usein tarjolla erilaisia paketteja riippuen siitä, haluaako doulan tukea vain esim. ennen synnytystä vai myös sen aikana.

Myös positiivisten synnytysvideoiden katsominen tuo uskoa luottaa kehon kykyyn synnyttää. Näitä videoita löytää muun muassa YouTubesta esimerkiksi hakusanalla "positive birth".

Mikäli synnytykseen on tulossa mukaan puoliso tai muu tukihenkilö, on mielestäni erityisen tärkeä varmistaa, että hän on perillä synnytyksen luonnollisesta kulusta sekä synnyttäjän toiveista ja tavoista rentoutua. Synnyttäjä pystyy täysillä heittäytymään synnytykseen luottavaisin mielen, kun hän tietää, että hänellä on ympärillään hänen toiveensa tunteva turvallinen tiimi.