Synnytystoivelista on sinun kirjeesi sairaalan henkilökunnalle. Kirje on ajatelma siitä, minkälaista synnytystä juuri sinä toivot. Minkälaiset asiat tuovat sinulle turvaa ja hyvää oloa synnytyksessä? Synnytystoivelista tarjoaa parhaimmillaan kätilölle eväitä tukea sinua juuri sinun toivomallasi tavalla.

Ei siis ole olemassa yhtä oikeaa tyyliä tehdä synnytystoivelistaa. Kuitenkin sanoisin, että sen kannattaa olla ytimekäs ja selkeä, jotta kätilöiden on mahdollisimman kätevä lukaista toivelista läpi esimerkiksi vuoron vaihtuessa.

Joskus kuulee sanottavan, että kyllähän sairaalahenkilökunta osaa sanoa, miten synnytyksessä toimitaan. Se onkin aivan mahtava asia, että meillä on Suomessa niin taitavat kätilöt ja lääkärit. He todella osaavat auttaa monessa asiassa. Kuitenkin jokainen synnytys on omanlaisensa ja synnyttäjä itse parhaiten tietää, mikä hänelle tuo turvaa ja miten hänen kroppansa tapaa toimia. Synnytystoivelista on kätilölle kuin kartta, jonka avulla hän tietää, millaista tukea ja apua häneltä kaivataan.

Synnytystoivelistassa esittelet itsesi kätilöille. Mainitse esimerkiksi mahdolliset edelliset synnytykset ja kerro, ketkä ovat mukanasi synnyttämässä. Kerro myös, miten olet valmistautunut tulevaan synnytykseen. Oletko kenties lukenut tietynlaista kirjallisuutta tai oletko käynyt synnytysvalmennuskursseja? Kannattaa listata toiveita kivunlievityksen suhteen. Myös synnytyshuoneeseen liittyviä toiveita voi kirjata. Esim. jos sinulle tuo turvaa hämärä huone ja omien vaatteiden pitäminen synnytyksessä, siitä kannattaa mainita listassa.

Itse tapaan doulattavieni kanssa käydä läpi synnytystoivelistan toisella tapaamiskerralla. Joillakin lista on jo valmiina, joidenkin kanssa se voidaan koota tapaamishetkellä.